Ontruimingsplattegronden

Bij een veilig gebouw horen goede afspraken over wat te doen in geval van nood.

Die afspraken heeft u vastgelegd in een ontruimingsplan, bhv-plan of bedrijfsnoodplan. Medewerkers en bedrijfshulpverleners zouden de inhoud van dit plan moeten kennen.
Wanneer zich echter een incident voordoet is het ook belangrijk dat ander aanwezigen zichzelf of anderen in veiligheid kunnen brengen, bijvoorbeeld als het noodzakelijk is om te ontruimen, of om de locatie van blusmiddelen of EHBO-faciliteiten te kunnen vinden. Hiervoor worden ontruimingsplattegronden gebruikt.

Een ontruimingsplattegrond (ook wel vluchtwegplattegrond of evacuatieplattegrond genoemd) is bedoeld om gebruikers van een gebouw te informeren hoe ze het gebouw in geval van nood moeten verlaten. De doelstelling van ontruimingsplattegronden is het informeren van alle aanwezigen in het gebouw, die geen veiligheidskundige achtergrond hebben, over de vluchtmogelijkheden.

OntruimingsplattegrondOp de plattegrond staat alleen de op deze doelgroep afgestemde informatie. De plattegrond moet bijdragen aan het veilig en zelfstandig verlaten van het gebouw door alle aanwezigen. De informatie is in eerste plaats bedoeld voor een preventieve oriëntatie en instructie voor het geval zich een noodsituatie voordoet.

NEN 1414 stelt eisen aan de inhoud, vorm, kleuren, teksten en veel andere details van de plattegrond. Ontruimingsplattegronden moeten eenvoudig en goed leesbaar zijn zodat iedereen de tekening begrijpt. De taal moet gangbaar zijn in de gegeven situatie.

Van Dalen Risico Inventarisatie & Advies verzorgt ontruimingsplattegronden conform de richtlijnen van de NEN 1414.  De ontruimingsplattegronden worden afgedrukt op A3 formaat en naar wens afgeleverd in een aluminium kliklijst, gelamineerd of enkel als afdruk. Voor het bedrijfsnoodplan en ontruimingsplan maken we indien gewenst de tekeningen ook op A4 formaat (zonder veiligheidsvoorschriften en vluchtroutes). Eventueel kan tevens een aparte instructiekaart worden geleverd die naast de ontruimingsplattegronden wordt opgehangen met de veiligheidsinstructies; “wat te doen bij…”.

Onze aanpak

 • Indien gewenst, een locatie bezoek voor het inventariseren van benodigde gegevens, het vaststellen van het aantal en de plaats waar de vluchtwegplattegronden bevestigd dienen te worden;
 • Uitvoeren en/of digitaliseren van de tekenwerkzaamheden;
 • Middels een concepttekening controle van het tekenwerk;
 • Vervaardigen van A3-formaat plattegronden per verdieping, waarop o.a. aangegeven is:
  • weergave van de vluchtroutes en ligging van de trappenhuizen
  • weergave van alle relevante veiligheidsvoorzieningen (zoals brandblusapparaten, handbrandmelders, EHBO-materialen, verzamelplaatsen, etc.)
  • legenda (verklaring van gebruikte symbolen)
  • veiligheidsinstructies “hoe te handelen bij…”;
 • Indien gewenst,  een aparte calamiteiten instructie “hoe te handelen bij…”;
 • indien gewenst,  inlijsten en ophangen van tekeningen.

Tijdens de inventarisatie van het tekenwerk op locatie, wordt direct bekeken of alle vluchtwegpictogrammen en armaturen voldoende aanwezig en in orde zijn. Indien gewenst kan tevens worden gekeken of er voldoende blusmiddelen, EHBO-koffers en andere BHV-middelen aanwezig zijn en of zij op de juiste plaats hangen. De resultaten daarvan worden in een advies verwerkt. ​Aansluitend kunnen wij u ondersteuning geven in het uitvoeren van aanvullende onderzoeken in combinatie met bijvoorbeeld brandveiligheid.

U levert (bij voorkeur) een digitale bouwkundige plattegrond aan in dwg of dxf formaat (autocad). AIs dit niet mogelijk is dan voldoet een goede afdruk zoals een kopie, scan of foto (bijv. pdf of tif formaat) van een bouwkundige plattegrond/tekening ook. Deze afdruk zal dan echter eerst verder door ons gedigitaliseerd moeten worden.

Kosten

Het opstellen van ontruimingsplattegronden is altijd maatwerk, de kosten zijn afhankelijk van het aantal benodigde vluchtplattegronden en afhankelijk of u beschikt over (originele) (bouw)tekeningen. Indien u digitale (bouw) tekeningen heeft hebben wij minder tekenuren nodig dan wanneer u geen of alleen tekeningen op papier heeft. Deze zullen dan eerst verder door ons gedigitaliseerd moeten worden.
Na oplevering van de tekeningen behouden wij (tenzij u anders wenst) een kopie in ons archief zodat u via een e-mail of telefoontje wijzigingen gemakkelijk kunt doorgeven. Uiteraard beschikt u zelf ook over de digitale bestanden na aflevering.

Tevens is het voordelig om de ontruimingsplattegronden te laten maken in combinatie met een ontruimingsplan waar tevens de tekeningen (zonder de vluchtroutes) in dienen te komen. Deze tekeningen zijn dan eenvoudig aan te passen naar een ontruimingsplattegrond.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte of meer informatie aan.

Bron; NEN