Home » Arbeidsrisico’s in de transport en logistiek

Arbeidsrisico’s in de transport en logistiek

Arbeidsrisico’s in de transport en logistiek – Transport en Logistiek is een grote, diverse sector. De ongeveer 380.000 werknemers in de sector zijn werkzaam in uiteenlopende beroepen: van schipper op de binnenwateren tot vrachtwagenchauffeur in het (inter)nationaal vervoer, van heftruckchauffeur in magazijnen tot bagagemedewerker op de luchthaven of conducteur in de trein.

De sector Transport en Logistiek is een sector met grote risico’s. Daarom heeft de Inspectie SZW voor deze sector een speciale aanpak: Sectoraanpak Transport en Logistiek 2012-2015.

 

Zelfinspectie: inspecteer uzelf
Op zelfinspectie.nl kunt u zelf controleren of uw arbobeleid op orde is. U kijkt naar uw bedrijf zoals een inspecteur van de Inspectie SZW dat zou doen. U krijgt inzicht in wat goed functioneert, en waar het beter moet. U krijgt tips en aanwijzingen om de veiligheid van uw werknemers nog beter te waarborgen. Zo kunt u veel opmerkingen van de inspecteur van de Inspectie SZW voorkomen.

Zelfinspectie Transport en Logistiek
Zelfinspectie Arbo op orde!
Zelfinspectie Voorkom ongevallen

Til- en transportmaatregelen bagage-afhandeling Schiphol
Het sjouwen met koffers en tassen is voor bagagemedewerkers op Schiphol verleden tijd. “Zorg voor verlichting van het zware werk”, kregen de betrokken werkgevers op de luchthaven te horen van de Inspectie SZW. Door allerlei vindingen en snufjes, gehaald over de hele wereld én zelf ontwikkeld, is het de bedrijven gelukt. Nu storten robots bagage uit het vliegtuig op de lopende band. Liftjes helpen medewerkers bij het tillen van koffers in bagagekarren.

Voorkom ongelukken met heftrucks

Ieder jaar gebeuren er zo’n 1.700 ongevallen met heftrucks, waarvan enkele met een dodelijke afloop. Het gaat vaak om:

  • een aanrijding met een lopende collega.
  • een heftruck kantelt.
  • een ongeluk doordat de chauffeur een collega op de vorken van de heftruck laat meerijden.

Om het aantal ongelukken met heftrucks terug te dringen is de Inspectie SZW samen met Gezond Transport en EVO de campagne HeftruckHelden gestart. De campagne wijst werkgevers en werknemers op de risico’s en de soms ernstige gevolgen daarvan en geeft aan wat zij zelf kunnen doen om deze te voorkomen, zoals:

  • het aanleggen van gescheiden rij- en looppaden,
  • het goed onderhouden van het materieel en
  • het geven van gedegen instructies.

 

 

Meer informatie;
Lichamelijke belasting

 

 

Bron: Inspectie SZW