Home » Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Brandveiligheid

De feestdagen komen dichterbij en dat betekent dat huizen en gebouwen versiert gaan worden. Door de versiering wordt kans op brand aanzienlijk vergroot. In ziekenhuizen, winkels, scholen en kantoorpanden vind je in de weken rondom Kerst prachtige kerstversiering. Een gezellige traditie!
Maar, is de gebruikte kerstversiering wel brandveilig? En, is de etaleur -die de opdracht heeft om de winkel of het bedrijf in kerstsfeer te brengen- wel op de hoogte van aanwezige brandscheidingen in het gebouw? Wordt de kerstboom niet toevallig precies onder het brandscherm geplaatst, waardoor het sluiten van het brandscherm onmogelijk wordt?

 

Klik op de ‘knop’ hierboven en vul de checklist in

Tijdens feestdagen is extra alertheid geen overbodige luxe. Ook om brandstichting en vernielingen te voorkomen, kunnen ondernemers zelf veel doen. Daarom hebben wij alvast een handige checklist brandveiligheid tijdens de feestdagen gemaakt. Vul zo goed en eerlijk mogelijk uw situatie in, zo wordt direct inzichtelijk hoe u er voor staat, waar u aan moet denken, en welke (preventieve) maatregelen u (nog) kunt treffen. Lees ook de bijhorend tips en feedback grondig door en voorkom dat er brand uitbreekt. Want feestdagen horen gezellig te zijn. Toch?

 

 

 

Tips tijdens kerst

 • Plaats een onbrandbare kunststof kerstboom
  Een echte kerstboom is erg brandbaar. Kies bij voorkeur voor een onbrandbaar kunststof exemplaar. Gaat de voorkeur toch uit naar een ‘echte’ boom? Zorg er dan voor dat deze ruim voldoende water krijgt. Uit onderzoek blijkt dat een droge boom in minder dan 30 seconden helemaal opbrandt.
 • Zet kerstbomen niet naast makkelijk brandbaar materiaal, zoals gordijnen.
 • Zorg dat de kerstboom stevig staat.
 • Wanneer u het pand verlaat, controleer of alle kaarsen uit zijn en trek de stekkers uit het stopcontact.
 • Houd vluchtroutes vrij
  Hang de versiering niet voor brandblussers of vluchtroute-aanduidingen. Plaats een kerstboom (ook een onbrandbare) zo dat hij de uitgang niet verspert, ook niet als hij is omgevallen. Vluchtroutes en nooduitgangen moeten altijd vrij zijn van obstakels. Dit geldt voor de gehele route, dus tot aan de openbare weg. Zorg voor voldoende vluchtwegen.
 • Houd branddeuren vrij
  Zijn de nooduitgangen goed begaanbaar. Plaats decoraties niet onder of tussen brandscheidingen. Houd blusmiddelen, meterkasten, brandmeld- of andere schakel- en bedieningspanelen vrij. Plaats op die plekken dus geen kerstbomen of andere kerstversiering. Dit belemmert de melding en de bestrijding van brand. Zorg ervoor dat branddeuren en brandschermen in geval van brand nog goed kunnen sluiten.
 • Noodverlichting moet goed zichtbaar zijn
  Houd de noodverlichting en vluchtweg-aanduiding goed zichtbaar. Voorkom dat het zicht erop belemmerd wordt door versiering of kerstbomen.
 • Keuren en onderhouden van brandbeveiliging
  Zijn uw branddeuren, brandschermen en signaalgevers goed onderhouden, gecheckt en gekeurd? Weet u echt zeker dat ze doen wat ze moeten doen in het geval van calamiteiten? Als gebouweigenaar of – beheerder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud en de periodieke keuring van de brandveiligheidsvoorzieningen, ook verzekeringstechnisch.


Tips tijdens jaarwisseling

 • Sluit brievenbussen af. Zo kan er geen brandend materiaal of vuurwerk ingestopt worden.
 • BrandveiligheidZorg dat afvalcontainers niet tegen het gebouw aan staan.
 • Laat licht branden rondom het gebouw zodat ongewenste personen gezien kunnen worden.
 • Controleer regelmatig het gebouw en de directe omgeving.

 

Brand! En nu?

Ondanks alle preventieve maatregelen is er toch brand uitgebroken. Door de feestversiering kan brand zich razendsnel uitbreiden.

 • Bel 1-1-2
 • Zorg er voor dat alle aanwezigen het gebouw verlaten.
 • Als je de brand nog kunt blussen met een brandblusser, doe dan een poging.
 • Wordt de brand in korte tijd groter, laat de poging om het te blussen bij wat het is en verlaat het gebouw. .

Controleer of deze brandpreventieve voorzieningen in orde zijn. Zorg er voor dat het personeel goed op de hoogte is over de afspraken en hoe ze moeten handelen bij een brand en/of ontruiming.

Lees meer in deze folder over brandveiligheid tijdens de feestdagen.

 

Brandveiligheid